home | search | help  

>> Οργανωμένες Εκδρομές - Πακέτα<<

ΤΥΝΗΣΙΑ

 

   Εισαγωγή
   Γεγονότα
   Κόστος ζωής
   Αξιοθέατα
   Δραστηριότητες
   Ιστορία
   Περιβάλλον
   Πως θα φτάσετε εκεί
   Περιπλανώμενοι
   Διαβάστε Περισσότερα


Εκδρομές - Πακέτα


 TUNIS
 Tζέρμπα
 ΓΚΑΦΣΑ
 Καϊρουάν
 Καρθάντζ
 Κσαρ Γκιλάν
 Μαντία
 Ματμάτα
 ΜΟΝΑΣΤΙΡ
 Ντουζ
 Πορτ Ελ Καντάουι
 Σους
 Σφαξ
 Ταταουίν
 Τοζέρ
 Χαμμαμέτ

 
ΤΥΝΗΣΙΑ

Πατήστε εδώ για να δείτε τις αναχωρήσεις για τον προορισμό (ΤΥΝΗΣΙΑ)

Πόλεις

Δραστηριότητες


Α6 Διεύθυνση Αραβικών χωρών & Μέσης Ανατολής




Ι. Διπλωματικές Σχέσεις
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τυνησίας χαρακτηρίζονται από αμοιβαία εκτίμηση και κατανόηση. Οι δύο χώρες, συμμεριζόμενες κοινές αξίες και αρχές, έχουν αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της πολιτικής, πολιτιστικής, μορφωτικής, στρατιωτικής και εμπορικής τους συνεργασίας, ενώ διαθέτουν μέσω της ΕΕ και της ευρωμεσογειακής συνεργασίας ένα ευρύτερο πεδίο αναπτύξεως. Τόσο στον πολιτικό όσο και ιδιαίτερα στον οικονομικό-εμπορικό τομέα υπάρχει μεγάλο περιθώριο αναπτύξεως.



ΙΙ. Συμβατικό Πλαίσιο[1]: Μείζονες διακρατικές συμφωνίες

- Εμπορική Συμφωνία Ελλάδας - Τυνησίας, Τύνιδα 2/3/1960.
- Συμφωνία οικονομικής, τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας, Αθήνα 26/5/1962.
- Σύμβαση ναυτιλίας, Τύνιδα 9/7/1966.
- Γενική Συμφωνία οικονομικής, μορφωτικής και τεχνικής συνεργασίας, Τύνιδα 27/4/1976.
- Συμφωνία μορφωτικής συνεργασίας Ελλάδας -Τυνησίας, Αθήνα 8/7/1987.
- Συμφωνία για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων, Τύνιδα 31/10/1992.
- Συμφωνία συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, Τύνιδα 19/2/1992.
- Συμφωνία πλαίσιο σε θέματα αθλητικής συνεργασίας, Τύνιδα 10/5/1993.
- Συμφωνία διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, Τύνιδα 3/9/1998
ΙΙΙ. Πολιτικές σχέσειςΗ Τυνησία επιθυμεί και επιδιώκει την σύσφιξη των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Κοινοτική Ελλάδα, καθώς ευρύτερα και την εμβάθυνση των σχέσεών της (πολιτικο-οικονομικών) με την Ε.Ε., οποία τη φέρει εγγύτερα στις ευρωπαϊκές δομές. Στο επίπεδο της υποστήριξης υποψηφιοτήτων των δύο χωρών σε διάφορα Fora, υπάρχει συχνά συνεργασία ή / και αμοιβαιότης. Σημαντικότερη πρόσφατη τυνησιακή υποστήριξη υποψηφιότητας μας ήταν αυτή για μία θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2005-2006.
Από πλευράς επισκέψεων υψηλού επιπέδου, σημειώνουμε: επίσκεψη σε χώρα μας, τον Απρίλιο του 2001, του τότε Τυνήσιου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ben Yahia. Από πλευράς μας, επίσκεψη του τέως Υφυπουργού Εξωτερικών στην Τύνιδα, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, τον Οκτώβριο του 2003, στο πλαίσιο της σύγκλησης της 8ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Τυνησίας. Οι δύο πλέον πρόσφατες επισκέψεις Ελλήνων Υφυπουργών στην Τύνιδα ήταν του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστου Φώλια (19/11/2004), στο πλαίσιο διεκδικήσεως της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008 και του Υφυπουργού Πολιτισμού για θέματα αθλητισμού κ.Γιώργου Ορφανού (24-26/1/2005), στο πλαίσιο της διοργανώσεως στη Τυνησία του 19ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Χειροσφαίρισης. Σημειώνονται επίσης, εδώ επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών κ.Π.Μολυβιάτη, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Ευρωμεσογειακό Φόρουμ, (Χαμαμέτ/Τυνησίας, 1-2/10/2005) καθώς και του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.Μ.Λιάπη, ως επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη Κορυφής για την Κοινωνία της Πληροφορίας, (Τύνιδα, 16-18/11/2005).


Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας, η Τυνησία[1][2] πέραν του ενεργού της ρόλου ως μέλους του Αραβικού Συνδέσμου (ήσκησε την Προεδρία του Συνδέσμου μέχρι τέλη Μαρτίου 2005), του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, είναι μία εκ των έξι χωρών της Μεσογείου η οποία, διεξάγει διάλογο με το ΝΑΤΟ και την ΔΕΕ, ενώ συμμετέχει ως παρατηρητής στον ΟΑΣΕ και στον ΟΣΕΠ. Είναι μέλος του Ο.Η.Ε ενώ παράλληλα η εταιρική της σχέση με την ΕΕ είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης ενώ συμμετέχει και στο Μεσογειακό Forum, καθώς και στον Διάλογο 5+5.

IV. Οικονομικές και Εμπορικές σχέσεις
Η Τυνησία κατατάσσεται για το έτος 2007 στη 10η θέση μεταξύ των 18 εμπορικών εταίρων της Ελλάδος στην περιοχή της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής όσον αφορά τον όγκο εμπορίου και τις ελληνικές εισαγωγές που πραγματοποιούνται από την εν λόγω χώρα, ενώ τοποθετείται στην 9η θέση όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές.


Για περισσότερα δείτε σημείωμα Β3 Διευθύνσεως

V. Πολιτιστικές σχέσεις


Κατά το 2005 συνεχίσθηκε η πολιτιστική παρουσία της Ελλάδας στην Τυνησία, στο πλαίσιο της εβδομάδας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τύνιδα, σε συνεργασία με τις Πρεσβείες των εκπροσωπούμενων στη Τύνιδα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης η Ελληνική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Φίλοι του Καζαντζάκη», αναμένεται διοργανώσει εκδήλωση προβολής του έργου του Καζαντζάκη στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ συμμετάσχει και στο ετήσιο Διπλωματικό Bazar/Τύνιδας, μέσω του οποίου οι συμμετέχουσες χώρες δύνανται προβάλλουν εμπορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος προϊόντα.
VI. Ομογένεια
Η ελληνική ομογένεια της Τυνησίας έχει συρρικνωθεί. Αποτελείται από λίγα άτομα, που δεν υπερβαίνουν τα 50, και είναι, ως επί το πλείστον, διπλής υπηκοότητος. Οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στην Τύνιδα. Από τους παροίκους πολύ λίγοι αποτελούν συνέχεια της άλλοτε ισχυρής ελληνικής παροικίας επιχειρηματιών-εμπόρων και σπογγαλιέων, που διέμεναν στο Σφαξ, την Τζέρμπα και την Τύνιδα, ιδιαίτερα από την περίοδο του γαλλικού Προτεκτοράτου. Πλην, επίσης κάποιων ελαχίστων επιχειρηματιών, η σημερινή ελληνική παροικία της Τυνησίας αποτελείται από Ελληνίδες συζύγους Τυνήσιων, οι οποίες εγκαταστάθηκαν εδώ κατά τη τελευταία εικοσαετία.


Η Τύνιδα είναι η έδρα της Μητρόπολης Καρθαγένης, που καλύπτει γεωγραφικά μία μεγάλη περιοχή, από την βορειοδυτική Αίγυπτο έως και τη Μαυριτανία, συμπεριλαμβανομένων της Τυνησίας, της Αλγερίας και του Μαρόκου, πλην της Λιβύης. Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου Τύνιδας, που περιλαμβάνει και μία μικρή ιερατική κατοικία, έχει αναστηλωθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Μητροπολίτης Καρθαγένης είναι ο κ. Αλέξιος, η ενθρόνιση του οποίου έλαβε χώρα κατά την πρόσφατη, στην Τύνιδα, επίσκεψη του Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, πρώτη, από εκλογής του ως Πατριάρχου, εκτός Αιγύπτου (27-30.11.2004). Τέλος, εκτός από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου, υπάρχουν και δύο ελληνορθόδοξες Εκκλησίες, στο Σφάξ και την Djerba, κατάλοιπα της εκεί –σημαντικής άλλοτε- παρουσίας Ελλήνων.




VII. Στοιχεία Πρεσβείας



Τελευταία ενημέρωση: Ιούνιος 2009







[1] Μεταξύ άλλων, Πρωτόκολλο Συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Ελλάδας και Υπουργείου Εσωτερικών Τυνησίας σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ναρκωτικών και πλαστών διαβατηρίων, Τύνιδα 19/5/1990. Σύμβαση αεροπορικών μεταφορών, Τύνιδα 31/10/1992. Σύμβαση δικαστικής αρωγής σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και σε αποφάσεις διαιτησίας, Τύνιδα 12/4/1993. Συμφωνία συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Νεότητας και Παίδων της Δημοκρατίας της Τυνησίας μετά του Πρωτοκόλλου αυτής, Αθήνα 16/2/1994. - Σύμβαση περί εκδόσεως και δικαστικής αρωγής σε ποινικές υποθέσεις, Αθήνα 6/7/1994. Προξενική Σύμβαση, Αθήνα 17/7/1996.
[2] Προσθέτουμε ότι στην Τύνιδα μετεγκαταστάθηκε προσωρινά η έδρα της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Η Τυνησία συμμετέχει επίσης στους ακόλουθους Διεθνείς Οργανισμούς:: ABEDA, ACCT, AfDP, AFESD, AL, AMF, BSEC (observer), ECA, FAO, G-77, IAEA, IBRD, ICAO, ICC, ICFTU, ICRM, IDA, IDB, IFAD, IFC, IFRCS, IHO, ILO, IMF, IMO, Interpol, IOC, IOM, ISO, ITU, MIPONUH, MONUC, NAM,OAPEC, OAS (observer), OAU, OIC, OPCW, OSCE (partner), UN, UNCTAD, UNESCO, UNCHR, UNIDO, UNMEE, UNMIBH, UNMIK, UPU, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WtoO, WtrO.






   


Σημείωση: Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ιστοσελίδα μας ενημερωμένη. Οι πληροφορίες προσφέρονται όπως είναι ("as is") και η εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνες για κάθε απώλεια πραγμάτων, βλάβες, παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία μεμονωμένων ταξιδιωτών που μπορεί να προκύψει λόγο των πληροφοριών αυτών. Αν ταξιδεύετε μόνοι σας, θα πρέπει να επιβεβαιώνετε τις σημαντικές πληροφορίες όπως έκδοση βίζας, ασφάλεια και υγεία, τελωνεία και μεταφορές.

DAYRISE Holidays αναλαμβάνει ευθύνες εκτέλεσης εκδρομών όπως ακριβώς αναφέρονται στα προγράμματά μας. Καθώς επίσης να σας ενημερώσει για όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και να αναλάβει την έκδοσή των.

 




 view slideshow  

   

 

 

home | search | help